Comunicat de Presă – Finalizare proiect Scoala Gimnaziala Baisesti
COMUNICAT DE PRESA
Data: 20.12.2023
Finalizarea proiectului „CRESTEREA EFICIENTEI ENERGETICE A SCOLII GIMNAZIALE BAISESTI DIN COMUNA CORNU LUNCII, JUDETUL SUCEAVA”, cod SMIS 139551
COMUNA CORNU LUNCII anunta finalizarea implementarii proiectului cu titlul „CRESTEREA EFICIENTEI ENERGETICE A SCOLII GIMNAZIALE BAISESTI DIN COMUNA CORNU LUNCII, JUDETUL SUCEAVA”, cod SMIS 139551.
Proiectul a fost implementat prin intermediul unei finantari nerambursabile acordate prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 3 – “Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon”, Prioritatea de investitii 3.1 – “Sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice, si in sectorul locuintelor”, Operatiunea B – “Cladiri publice”.
Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional 2014 – 2020 este Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, iar Organismul Intermediar este Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est.
Proiectul a fost derulat in perioada 29.05.2020 – 31.12.2023, in localitatea Cornu Luncii si a avut o valoare totala de 3.338.671,64 lei, finantarea nerambursabila a fost de 2.755.651,70 lei, din care 2.390.106,06 lei din Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Obiectivul general al proiectului/Scopul proiectului:
Obiectivul general al proiectului il constituie cresterea eficientei energetice a cladirii Scolii Gimnaziale Baisesti din comuna Cornu Luncii, judetul Suceava de la clasa energetica B la clasa energetica A, prin implementarea unui set de masuri de reabilitare termica.
Obiectivele specifice ale proiectului:
- Reducerea nivelului anual specific al gazelor cu efect de sera cu minim 46,82% fata de valoarea inregistrata la inceputul implementarii proiectului, conform raportului de audit energetic, prin implementarea masurilor specifice de reabilitare termica.
- Reducerea consumului anual de energie primara cu minim 59,41% fata de valoarea inregistrata la inceputul implementarii proiectului, conform raportului de audit energetic, prin implementarea masurilor specifice de reabilitare termica.
- Reducerea consumului anual de energie finala din surse neregenerabile cu minim 93,84% fata de valoarea inregistrata la inceputul implementarii proiectului, conform raportului de audit energetic, prin implementarea masurilor specifice de reabilitare termica.
- Reducerea consumului anual specific de energie primara pentru incalzire din surse neregenerabile cu minim 80,61% fata de valoarea inregistrata la inceputul implementarii proiectului, conform raportului de audit energetic, prin implementarea masurilor specifice de reabilitare termica.
- Cresterea consumului anual de energie primara din surse regenerabile pana la minim 81,40% din consumul total de energie primara inregistrata la finalul implementarii proiectului, ca urmare a introducerii unor masuri de utilizare a energiei regenerabile.
Astfel, in urma implementarii proiectului au fost obtinute urmatoarele rezultate:
- Nivel anual estimat al gazelor cu efect de sera (echivalent tone de CO2):
– Valoare la inceputul implementarii proiectului: 4,25
– Valoalare la finalul implementarii proiectului: 2,26
- Consumul anual de energie primara (kWh/an):
– Valoare la inceputul implementarii proiectului: 155.960,86
– Valoalare la finalul implementarii proiectului: 63.290,02
- Consumul anual de energie finala in cladirea publica (utilizand surse neregenerabile) (tep):
– Valoare la inceputul implementarii proiectului: 11,69
– Valoalare la finalul implementarii proiectului: 0,72
- Consumul anual specific de energie primara (utilizând surse neregenerabile) (kWh/m2/an) total:
– Valoare la inceputul implementarii proiectului: 91,25
– Valoalare la finalul implementarii proiectului: 27,53
din care:
- pentru incalzire/racire:
– Valoare la inceputul implementarii proiectului: 52,97
– Valoalare la finalul implementarii proiectului: 10,27
- Consumul anual de energie primara utilizand surse regenerabile (kWh/an) total:
– Valoare la inceputul implementarii proiectului: 0
– Valoalare la finalul implementarii proiectului: 51.518,59 – 81,40% din total consum energie primara
din care:
- pentru incalzire/racire:
– Valoare la inceputul implementarii proiectului: 0
– Valoalare la finalul implementarii proiectului: 38.191,32
- pentru preparare apa calda de consum:
– Valoare la inceputul implementarii proiectului: 0
– Valoalare la finalul implementarii proiectului: 3.659,66
- electric:
– Valoare la inceputul implementarii proiectului: 0
– Valoalare la finalul implementarii proiectului: 9.667,61
In ceea ce priveste impactul investitiei, prin implementarea proiectului s-au realizat lucrari de reabilitare termica pentru cresterea eficientei energetice a cladirii C1 a Scolii Gimnaziale Baisesti din comuna Cornu Luncii, judetul Suceava.
A fost redus consumul de energie primara si emisiile de CO2, ducand la cresterea numarului cladirilor publice cu o clasificare mai buna a consumului de energie la nivelul comunei Cornu Luncii si al judetului Suceava.
Proiectul in sine a reprezentat un model de buna practica prin imbunatatirea infrastructurii educationale pentru cresterea calitatii mediului de invatare si cresterea participarii copiilor la educatie.
COMUNA CORNU LUNCII
Sat Cornu Luncii, comuna Cornu Luncii, str. Primariei, nr. 51, judetul Suceava, persoana de contact: Fron Gheorghe – responsabil monitorizare proiect, tel./fax: +40230542296 / +40230542296, e-mail: secretar_cornuluncii@yahoo.ro |