COMUNICAT DE PRESA – Finalizarea proiectului „CRESTEREA EFICIENTEI ENERGETICE A SCOLII GIMNAZIALE BRAIESTI DIN COMUNA CORNU LUNCII, JUDETUL SUCEAVA”, cod SMIS 137523
COMUNA CORNU LUNCII anunta finalizarea implementarii proiectului cu titlul „CRESTEREA EFICIENTEI ENERGETICE A SCOLII GIMNAZIALE BRAIESTI DIN COMUNA CORNU LUNCII, JUDETUL SUCEAVA”, cod SMIS 137523.
Proiectul a fost implementat prin intermediul unei finantari nerambursabile acordate prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 3 – “Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon”, Prioritatea de investitii 3.1 – “Sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice, si in sectorul locuintelor”, Operatiunea B – “Cladiri publice”.
Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional 2014 – 2020 este Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, iar Organismul Intermediar este Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est.
Proiectul a fost derulat in perioada 08.03.2020 – 31.12.2023, in localitatea Cornu Luncii si a avut o valoare totala de 3.924.875,73 lei, finantarea nerambursabila a fost de 2.779.190,59 lei, din care 2.410.522,47 lei din Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Obiectivul general al proiectului/Scopul proiectului:
Obiectivul general al proiectului il constituie cresterea eficientei energetice a cladirii Scolii Gimnaziale Braiesti din comuna Cornu Luncii, judetul Suceava de la clasa energetica B la clasa energetica A, prin implementarea unui set de masuri de reabilitare termica.
Obiectivele specifice ale proiectului:
- Reducerea nivelului anual specific al gazelor cu efect de sera cu minim 58,64% fata de valoarea inregistrata la inceputul implementarii proiectului, conform raportului de audit energetic, prin implementarea masurilor specifice de reabilitare termica.
- Reducerea consumului anual de energie primara cu minim 63,88% fata de valoarea inregistrata la inceputul implementarii proiectului, conform raportului de audit energetic, prin implementarea masurilor specifice de reabilitare termica.
- Reducerea consumului anual de energie finala din surse neregenerabile cu minim 64,82% fata de valoarea inregistrata la inceputul implementarii proiectului, conform raportului de audit energetic, prin implementarea masurilor specifice de reabilitare termica.
- Reducerea consumului anual specific de energie primara pentru incalzire din surse neregenerabile cu minim 66,45% fata de valoarea inregistrata la inceputul implementarii proiectului, conform raportului de audit energetic, prin implementarea masurilor specifice de reabilitare termica.
- Cresterea consumului anual de energie primara din surse regenerabile pana la minim 55,70% din consumul total de energie primara inregistrata la finalul implementarii proiectului, ca urmare a introducerii unor masuri de utilizare a energiei regenerabile.
Astfel, in urma implementarii proiectului au fost obtinute urmatoarele rezultate:
- Nivel anual estimat al gazelor cu efect de sera (echivalent tone de CO2):
– Valoare la inceputul implementarii proiectului: 7,23
– Valoalare la finalul implementarii proiectului: 2,99
- Consumul anual de energie primara (kWh/an):
– Valoare la inceputul implementarii proiectului: 167.162,89
– Valoalare la finalul implementarii proiectului: 60.362,99
- Consumul anual de energie finala in cladirea publica (utilizand surse neregenerabile) (tep):
– Valoare la inceputul implementarii proiectului: 11,23
– Valoalare la finalul implementarii proiectului: 3,95
- Consumul anual specific de energie primara (utilizând surse neregenerabile) (kWh/m2/an) total:
– Valoare la inceputul implementarii proiectului: 94,82
– Valoalare la finalul implementarii proiectului: 38,94
din care:
- pentru incalzire/racire:
– Valoare la inceputul implementarii proiectului: 29,87
– Valoalare la finalul implementarii proiectului: 10,02
- Consumul anual de energie primara utilizand surse regenerabile (kWh/an) total:
– Valoare la inceputul implementarii proiectului: 0
– Valoalare la finalul implementarii proiectului: 33.624,19 – 55,70% din total consum energie primara
din care:
- pentru incalzire/racire:
– Valoare la inceputul implementarii proiectului: 0
– Valoalare la finalul implementarii proiectului: 18.983,67
- pentru preparare apa calda de consum:
– Valoare la inceputul implementarii proiectului: 0
– Valoalare la finalul implementarii proiectului: 1.813,00
- electric:
– Valoare la inceputul implementarii proiectului: 0
– Valoalare la finalul implementarii proiectului: 12.827,52
In ceea ce priveste impactul investitiei, prin implementarea proiectului s-au realizat lucrari de reabilitare termica pentru cresterea eficientei energetice a cladirii C1 a Scolii Gimnaziale Braiesti din comuna Cornu
Luncii, judetul Suceava.
A fost redus consumul de energie primara si emisiile de CO2, ducand la cresterea numarului cladirilor publice cu o clasificare mai buna a consumului de energie la nivelul comunei Cornu Luncii si al judetului Suceava.
Proiectul in sine a reprezentat un model de buna practica prin imbunatatirea infrastructurii educationale pentru cresterea calitatii mediului de invatare si cresterea participarii copiilor la educatie.