ȘCOALA GIMNAZIALĂ „CONSTANTIN BLĂNARU” CORNU LUNCII

Despre instituție

Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii (înființată în anul 1926) dispune de 2 corpuri de clădire:
– corpul A cu 8 săli de clasă, 1 cabinet de informatică, 1 minisală de sport, cancelaria;
profesorilor, 1 birou director și 2 birouri ale serviciului secretariat și contabilitate;
– corpul B cu 2 săli grădiniță și 3 săli de clasă;
Cele 2 corpuri de clădire beneficiază de apă curentă, încălzire centrală, grup sanitar modern,teren de sport modern fiind reabilitate prin Programul Național de Dezvoltare Locală , aprobat de MDRAP, în anul 2015
Învățământul se desfășoară într-un singur schimb. Preșcolarii și elevii din ciclul primar provin din localitățile Cornu Luncii, Sasca Mică și Sasca Nouă, iar cei din ciclul gimnazial provin din aceleași localități la care se adaugă elevii din Dumbrava.
În incinta școlii se află o capelă ortodoxă construită de comunitate, precum și o clădire, fost punct vamal (canton), ce a fost transformată într-un muzeu etnografic în urma derulării proiectului „Cornu Luncii – istorie vie la granița imperiului”.
Școala a fost antrenată în evenimente culturale deosebite, remarcându-se în acest sens activitatea „Cornu Luncii – istorie vie la granița imperiului” din cadrul PIR, precum și aniversarea a 90 de ani de la unirea Bucovinei cu România, eveniment la care au participat reprezentanții CJ Suceava, personalități ale culturii din 10 județe ale României. Dintre foștii elevi ai școlii, astăzi personalități de marcă, amintim pe scriitorul Constantin Blănaru, prof. univ. Pohoață Ionel, eroul revoluției Mihailovici Constantin Puiu.

ȘCOALA GIMNAZIALĂ BĂIȘEȘTI

Scurt istoric

Școala din satul Băișești a fost înființată în anul 1883 în baza legii instrucției publice din 1869.
Elisabeta Pantazi a dăruit școlii o grădiniță de 60 prăjini și curtea veche. În 1885 a început învățământul în școala nouă, edificiul fiind distrus în primul război mondial.
A fost întreținută de comunitatea locală. Are o cronică care descrie mersul școlii de la înființare până în 1948.
A fost vizitată de oamenii de seamă ai timpului: D. Isopescu, I. Dolinski, Deputat Aurel Onciu.

Date importante

 • 15 septembrie 1499 – primul document ce atestă așezarea Băișești
 • 1775-1918 – stăpânirea austriacă 
 • 1 septembrie 1883 – se deschide școala poporală din Băișești
 • 1885 – clădire proprie
 • 1883-1919 – funcționează cu mici întreruperi cauzate de îmbolnăviri ale învățătorilor și de  războiul din 1914-1918, clădirea școlii este distrusă la a doua intrare a rușilor în Bucovina
 • 1918 – trupele române intră în Bucovina prin Cornu Luncii și sunt primite în Băișești cu  pâine și sare. 
 • 1918-1945 – școala funcționează cu un pronunțat spirit românesc. 
 • 1944 – pentru câteva luni se închide școala, populația fiind evacuată 
 • 5 iulie 1948 – se pune piatra fundamentală a noului local de școală, care modernizat funcționează în continuare școala a fost frecventată  și de copii din Brăiești, Stănilești și după 1918 și de cei din Cornu Luncii, dar: în 1901 se “fondează” școala din Brăiești , în 1926 se organizează învățământul și în localitatea Cornu Luncii
 • Din 2005 Școala Băișești este școala cu personalitate juridică, ce include și Școala Brăiești.

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „IOAN VALAHUL” SASCA MARE

Despre instituție

Școala Gimnazială ”Ieremia Valahul” Sasca Mare (înființată în anul 1885) este situată pe un drum comunal betonat, la 8 Km distanță de școala Cornu Luncii.
Corpul de clădire dispune de 5 săli de clasă, 1 cabinet de informatică, cancelarie profesori, beneficiind de apă curentă, încălzire centrală și grup sanitar modern. S-au finalizat lucrările de construire a unui nou corp de școală care beneficiază de apă curentă, încălzire centrală, grup sanitar modern și a unui teren de sport cu gazon artificial, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, aprobat de MDRAP, în anul 2015, obiective ce au fost date în folosință, la începutul anului școlar, în data 12.09.2016.Incepand cu anul școlar 2020-2021 elevii beneficiază de avantajele unei săli de sport moderna, încălzire, dușuri ,grup sanitar . Învățământul se desfășoară într-un singur schimb. Dintre foștii elevi ai școlii, amintim pe generalul Gavriloaia M. Aurel, colonelul Gavriloaia C. Constantin, Gavriloaia C. Aurel, prof. Manolache Ionel, econ. Manolache Violeta, Busuioc Gabriel-medic veterinar.

ȘCOALA PRIMARĂ „IOAN GROSARU” PĂISENI

Despre instituție

Școala Primară ”Ioan Grosaru” Păiseni (înființată în anul 1914, corpul actual fiind construit în 1931 și extins și renovat în 2003) este situată pe un drum comunal betonat, la 12 Km distanță de școala Cornu Luncii.
Învățământul se desfășoară în regim simultan. Școala beneficiază de apă curentă și grup sanitar modern. Absolvenții clasei a IV-a își continuă studiile gimnaziale la Școala Gimnaziala Ieremia Valahul Sasca Mare.
Școala a fost antrenată în evenimente culturale deosebite , în anul 2008 unitatea școlară a primit denumirea de „ Ion Grosaru” , după eroul localnic ce a căzut la datorie în Afganistan. Din anul 2016 se organizează Festivalul de poezie IOAN GROSARU , în memoria eroului poet din satul Păiseni.
Dintre foștii elevi ai școlii, se remarcă subl. p.m. Ioan Grosaru, econ. Țurcanu Vasile , prof. Luca Ilie, generalul Sandu Constantin, colonel Lozniceru Alexandru, econ. Sandu Mariana, Ancuța Mihaela, ing. Sasu Gabriela, maior Luca Daniel, econ. Anton Ancuța, Ancuța Lucica.

Alte unități de învățământ de pe teritoriul comunei

 • ȘCOALA GIMNAZIALĂ BRĂIEȘTI
 • ȘCOALA PRIMARĂ DUMBRAVA
 • GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT DUMBRAVA
Sari la conținut